Verschillende navigatie systemen

Verschillende navigatie systemen - www.nextmotorreizen.nl
In een motorgroep rijden met routes op navigatie kan ergernis opleveren omdat de ene route afwijkt t.o.v de andere route. Hoe kun je samen die ergernis, in de meeste gevallen, bijna allemaal voorkomen?

Enige uitleg.

De routes zijn veelal gemaakt met één routeprogamma. Dat zijn er tegenwoordig meerdere zoals Garmin Basecamp, Garmin Mapsource, ITN-Conveter, Tyre of met je smartphone route programma.
basecampitn-convertermapsourcetyreroute-you
De gemaakte route wordt dan verspreid onder verschillende motorrijders met veelal verschillende navigatie systemen en merken. Het maken van een route is het probleem niet. Er wordt uit één bron een route verspreid naar meerdere systemen.
Wat wel een probleem kan zijn of worden is het importeren op de verschillende navigatie systemen. Ook een belangrijke rol speelt de versie van de kaartinformatie op het navigatiesysteem en de instellingen daarbij. Denk aan de nieuwere navigatie systemen die ook de optie kronkelroute kunnen instellen.

Nog een instelling die de nieuwere Garmins i.s.m. Basecamp ondersteunen is de zogenoemde via punten zonder waarschuwing. Stel een route is gemaakt met BaseCamp en de routemaker heeft alle tussenliggende punten behalve begin en eindpunt ingesteld als zachte punten zonder waarschuwing.
De oudere typen Garmins(550 660) en Mapsource kennen dat concept niet en maken er geen routepunten van.

Importeren

Als je dergelijke gekregen routes direct importeert in je NAV systeem, zonder tussenkomst van een route programma, gaat het NAV systeem bijna automatisch de route herberekenen op basis van de aanwezige versie van de landenkaart en de gekozen instellingen. Denk daarbij
aan instellingen als vermijden of niet vermijden snelwegen.

De route wordt een andere route als de instelling vermijden snelwegen uit staat. Dat is weer afhankelijk van het aantal punten op de route. Indien er voor en na een snelweg een routepunt is opgenomen dan heeft je NAV systeem een keuze afhankelijk van je instellingen.
Staat snelwegen vermijden uit en snelste tijd aan? Gegarandeerd dat hij je een stukje over de snelweg laat rijden.

Staat er echter tussen twee eerder genoemde punten een extrapunt op een secundaire weg dan geldt weer dat het twee route punten zijn en is er een dichtbij zijnde afslag op de snelweg? Ja hoor, je hebt opnieuw een stukje snelweg te pakken.
Direct routes importeren naar je NAV systeem? Dat gaat meestal mis omdat de landenkaart en instellingen van het bron systeem kan afwijken van je NAV systeem.

Gevolg! Een andere route waarbij de verplichte punten wel de juiste zijn maar de wegen ernaar toe kunnen
afwijken. Het eindpunt is altijd wel juist (verplicht punt).
In een groep rijden kan dat ergernis geven, omdat bij de afwijkingen de ene motorrijder linksaf wil en de ander rechtsaf.

Hoe voorkom je dat.

Deze uitleg is bestemd voor Garmin gebruikers.
Gebruikers van Tomtom, Tyre, ITNConverter en andere navigatie systemen zoals Navigon of je smartphone hebben wellicht andere manieren om routes te bewerken.
We nemen aan dat het kaartmateriaal van je routeprogramma en je navigatiesystem de gelijke versie is.
Is dat niet gelijk zorg daar dan eerst voor!
Voer altijd eerste de laatste kaartupdate uit van de kaartleverancier, ook op je NAV systeem, niet alleen op je PC.
Heb je een live-time update? Voorzie je route programma en je navigatie systeem dan eerst van de laatste kaart updates.

route-verplaatsen
groene route slepen naar paarse route

• Plaats de route in Basecamp of Mapsource, beslist niet herberekenen.
  • Zet de kleur van de route op paars.
  • Kopieer de route.
  • Zet de kleur van de gekopieerde route op een andere kleur, bijv groen.
  • Herbereken de gekopieerde route.
  • Indien de gekopieerde (groene) route nu afwijkt kun je die gelijk maken met de originele (paarse) route. Bekijk de route in detail en zet het kaart materiaal op het hoogste niveau.
  • In Mapsource klik je op de afwijking van de groene route en sleep je de route naar de originele paarse route.
  • In de laatste versie van Basecamp gebruik je daarvoor de combinatie Alt en slepen.
  • Zodra al je afwijkingen gereed zijn kun je die gekopieerde route naar je NAV toestel transporteren en laten importeren.
  • De originele paarse route kun je verwijderen, als je dat wilt.
  • Herhaal dit voor al je gekregen routes.

De kans dat je nu nog onderling afwijkingen aantreft tijdens de route is zeer gering.

Groepsrijden-met-navigatieroutes.pdf |kennisbank |nextmotorreizen.nlDownload dit artikel