Open Streetmap op je Garmin

Commerciële kaarten van Garmin zijn lang niet altijd up to date. Of je wilt naar landen waarvan je geen kaartmateriaal hebt. Bijv Amerika of Wit Rusland. OpenStreetMap is dan de oplossing.

Op de kaarten van Garmin zitten auteursrechten, en die kaarten kosten geld omdat het maken van kaartgegevens niet automatisch gebeurt, maar iemand moet al die gegevens handmatig in kaart brengen.
Wat betreft kaartgegevens kunnen de meeste Garmin-gebruikers rekenen op zogenaamde Lifetime Update abonnementen: 4 keren per jaar kan je kosteloos een update downloaden op je toestel, met nieuwe kaartgegevens. Dat geldt overigens op een andere wijze ook voor TomTom.

Het nadeel van OpenStreetMap is dat je afhankelijk bent van vrijwilligers, maar heel wat overheden hebben hun eigen GPS-data al openbaar ter beschikking gesteld aan OpenStreetMap.org, zodat de gegevens erg accuraat zijn.
Maar wat ook blijkt is dat door die vrijwilligers, veranderingen in de weginfrastructuur sneller tevoorschijn komen op de kaartgegevens van OpenStreetMap.
Risico's zijn er niet, omdat je probleemloos een OpenStreetMap kaart naast een Garmin kaart op je toestel kan zetten, en zelf kan bepalen welke kaart je gebruikt voor navigatie.

Een kaart kiezen

Op garmin.openstreetmap.nl krijg je enkele keuzes om een Garmin compatibele kaart samen te stellen en te downloaden.
Voor motorrijders en automobilisten is de standaard optie “Generic Routable” de beste keuze, maar als je een GPS toestel hebt voor op de fiets of op een boot, ben je beter af met de andere opties. Zo zal de bicycle optie een kaart genereren waarbij rekening wordt gehouden met de ligging van fietspaden en fietsroutenetwerken, terwijl de “Generic “Routable” je niet van deze routering zal voorzien.

Kaart type

Dit is een optionele keuze, maar geeft je de optie om een zogenaamd TYP bestand in je kaart toe te voegen. Hiermee kan het kleurenpalet aangepast worden aan de standaard kleuren voor types van wegen(de Mapnik norm). Voor motorrijders en automobilisten kan je dit negeren.

Kies per land een kaart

Per land een kaart kiezen is de meest eenvoudige methode. Uit de dropbox vensters kan je per continent een land kiezen, en onderaan op de kaartweergave zie je onmiddellijk welke sectoren geselecteerd worden. Er wordt ook onmiddellijk een downloadlink gegeven waar je de voorgecompileerde kaarten kan downloaden. Op de datum van de bestanden kan je zien hoe oud de compilatie is, maar ik ben nog geen kaarten ouder dan een week tegen gekomen.Per land een kaart kiezen is de meest eenvoudige methode. Uit de dropbox vensters kan je per continent een land kiezen, en onderaan op de kaartweergave zie je onmiddellijk welke sectoren geselecteerd worden. Er wordt ook onmiddellijk een downloadlink gegeven waar je de voorgecompileerde kaarten kan downloaden. Op de datum van de bestanden kan je zien hoe oud de compilatie is, maar ik ben nog geen kaarten ouder dan een week tegen gekomen.

Grotere of extra geheugenkaart

Zeker met het bijvoegen van OpenStreetMap kaarten moet je rekening houden dat je een extra geheugenkaart in je toestel nodig hebt. Omdat het interne geheugen van de Zumo 660 beperkt is tot 4GB, en momenteel de hele Garmin-kaart van West Europa er al niet meer op past.

Als je zelf een selectie maakt van sectoren, verdwijnt de download link, maar moet je een email-adres ingeven. Jouw aanvraag voor een specifieke compilatie wordt in een wachtrij gezet, en je krijgt een email als jouw aanvraag gecompileerd is. In die email kan je dan een download link vinden van de door jou aangevraagde sectoren. Een kaart downloaden Als je een land hebt gekozen, of een lijst van sectoren, en je hebt een download link, kom je uit op een server waar de bestanden voor je klaar staan.
Als je goed kijkt naar de icoontjes voor de bestanden, of de naam van de bestanden, zie je snel welke bestanden voor welke toepassing dienen.
Om simpelweg de kaart zo snel mogelijk op je Garmin toestel te zetten, moet je de osm_generic_gmapsupp.zip downloaden.
Wil je de kaart gebruiken voor MapSource of BaseCamp op Windows, dan moet je osm_generic_windows.exe kiezen, en voor Mac gebruikers met Basecamp is er osm_generic_macosx.zip.

Een kaart installeren

Sluit je Garmin Zumo aan op je computer met een USB-kabel, net zoals je zou doen voor een andere kaart-update of het uploaden van een route. Garmin Express zal controleren of je Garmin Zumo nog up to date is, maar dat is geen probleem voor de OpenStreetMap kaart. Als je Zumo aangesloten is, hoort het interne geheugen van je Garmin Zumo en de extra geheugenkaart beschikbaar te zijn als een externe schijf. Als dit niet zo is, zoals bij de nieuwe generatie Zumo 340, 350, 390, en 590, moet je even de procedure doorlopen op de schitterende website javawa.nl

Vervolgens ga je naar het gedownloade bestand osm_generic_gmapsupp.zip en open je het zodat het bestand binnenin beschikbaar wordt.
Dit bestand heet gmapsupp.img.
Hernoem dit bestand naar gmapsupp_<>.img. Vervang <> door de landnaam van je keuze.
En dit bestand kan je vervolgens rechtstreeks verslepen naar de folder GARMIN op het interne geheugen van je Garmin Zumo of, beter, je extra geheugenkaart.
Door iedere keer het gedownloade bestand te hernoemen voordat je het naar je toestel verplaatst kun je meerdere kaarten tegelijk op je toestel zetten die elkaar niet in de weg zitten.

Op het eerste zicht ga je niets zien. Als je naar de kaartweergave gaat, zie je nog altijd je oude Garmin kaart.
Wat je moet doen, is navigeren naar je Kaart Info.
Klik hiervoor op het hoofdmenu van je Zumo naar Extra, Instellingen, Kaart en kies dan onderaan voor Krt info.
Je krijgt een overzicht van alle geïnstalleerde kaarten, en als alles goed verlopen is, staat daar een nieuwe kaart tussen.

kaartinfo1 - www.nextmotorreizen.nl

Om nu ook de routering volledig op OpenStreetMap te zetten, zet je best de overlappende Garmin kaart uit in Kaart info.

kaartinfo2 - www.nextmotorreizen.nl

Als je dan terug naar de kaartweergave gaat, zie je de nieuwe OpenStreetMap kaartweergave:
Nu kan je eenvoudig via Kaart info altijd tijdens je trip van kaart wisselen.

Op je Mac of PC

Om nu ook die OpenStreetMap kaart in BaseCamp en MapSource aan het werken te krijgen, kan je je Garmin toestel aan je computer aansluiten en in de applicatie kiezen dat je de kaart van je toestel wil gebruiken, maar eenvoudiger is om ook een kopie van de kaart op je computer te installeren.
Zoals eerder al uitgelegd heb je waarschijnlijk ook al de versie voor PC of Mac gedownload.

Voor je PC zou het zo simpel zijn als het bestand osm_generic_windows.exe uitvoeren. Di is een installer die vervolgens de gedownloade kaarten op de correcte locatie moet installeren.

Voor Mac is het iets moeilijker. Nadat je het bestand osm_generic_macosx.zip hebt geopend, vind je er een folder OSM generic routable.gmap in terug. Deze folder moet je plaatsen in dezelfde folder als de andere kaarten op je Mac, en dit is in~/Library/Application Support/Garmin/Maps

Om daar te komen open je een Finder venster, en terwijl je de Alt toets induwt klik je op het Ga Naar menu, waar de optie Bibiliotheek verschijnt. Klik op die optie, en daarin kan je dan navigeren naar Application Support, Garmin en Maps. Verplaats de folder OSM generic
routable.gmap naar deze folder en je kaart gaat verschijnen bij de volgende keer dat je BaseCamp opstart. Wil je in BaseCamp meerdere kaarten van OpenStreetMap kunnen inkijken, dan moet je JaVaWa GMTK installeren om de kaarten van naam te wijzigen.

Updates

OpenStreetMap kent geen Garmin Express en andere handige manieren om updates te installeren of je eraan te herinneren dat er een nieuwe versie is. Dat is ook redelijk onmogelijk, want telkens als iemand een straat bijvoegt, is er een update beschikbaar, dus loop je het risico dat je elk uur een update kan downloaden.
Maar dit betekent ook dat je bovenstaand handwerk opnieuw moet doorlopen als je een nieuwe versie van je kaart wil installeren.

Voordelen

Voor wat handmatig werk win je erg recente en correcte gratis kaartgegevens, en je kan, mits genoeg geheugenruimte, altijd terugvallen op je Garmin kaart. De stemmen kunnen ook de straatnamen uitspreken, net zoals bij de Garmin kaartgegevens.

Nadelen

Er zijn functies die ontbreken in de OpenStreetMaps kaarten. Je POI's zijn nog altijd beschikbaar, maar de OpenStreetMaps kaarten bevatten geen gegevens over toegelate maximumsnelheden, dus die meldingen ontbreken. Ook ontbreekt de Junction View en Lane Assist die je visueel een representatie geeft van de afrit, en welke rijstrook je het best neemt.

Conclusie

Die moet je zelf maken. Voor mij persoonlijk zijn de OpenStreetMap gegevens compleet en vaak gedetailleerder dan van Garmin, maar ik mis toch wel Junction View en Lane Assist. Voor mijn buitenlandse reizen is het evenwel een no-brainer; de Turkse kaart wordt vervangen door OpenStreetMap gegevens omdat deze veel accurater en recenter zijn.

Openstreetmap-op-je-Garmin.pdf |kennisbank |nextmotorreizen.nlDownload dit artikel