Motorrijden in Groepsverband

Motorrijden in groepen - www.nextmotorreizen.nl

Belangrijk, spiegelen en wachten

Verreweg het belangrijkste dat je geacht wordt te doen tijdens een toerritje, is je spiegels in de gaten houden, en kijken of degenen die achter je zitten, daar nog steeds zitten.
Mis je iemand achter je dan is het prettig als je wacht zodat de groep weer kan aansluiten.

Motorrijden in groepsverband

vraagt andere disciplines van je als motorrijder dan op een zondagmiddag met uw vriendin achterop een toertje maken rondom de kerk.
We spreken van een groep als die uit twee of meer motorrijders bestaat.
Er zijn enkele "regels" om ook in groepsverband een leuke toer te maken zonder ergernis.
Die ergernis kan voortkomen omdat u een andere navigatie systeem heeft dan uw partner motorrijder. Of de een heeft meer ervaring dan de ander. Die regels kunnen ongelukken voorkomen als u ze met elkaar doorneemt en afstemt.

Die 'regels' zijn:

  • De voorrijder van de dag bepaalt of u links of rechts afslaat en wanneer er gestopt wordt voor een bakkie. Volgende keer bent u wellicht voorrijder en dan bepaalt u het.
  • Hou voldoende afstand, zeker in dorpjes wanneer u afgeleid kunt worden door externe omstandigheden zoals een mooi geveltje. :-) of sixpac
  • Hou ook meer afstand tijdens bergetappes. Niet iedereen heeft evenveel ervaring in de kunst van een haarspeldbocht rijden. Stilvallen in een haarspeldbocht betekent omvallen! Niet alle bochten in berggebieden zijn overzichtelijk en uw reactietijd is bepalend voor een goede uitwijk manoeuvre of pijn. Afhankelijk van snelheid in dorpen en bergen is het veilig rijden met tussenafstanden van vijf tot zes motorlengten. Rij pas de haarspeld in als uw voorganger er helemaal doorheen is.
  • Vul allemaal tegelijkertijd de benzine tank. Ook wanneer u net heeft getankt. Het liefst 's avonds voor de volgende toer.
  • 4-6 motoren achter elkaar is een ideale groep i.v.m. met tanken, rotondes, verkeerslichten nemen en door dorpen rijden. Maak maximaal groepen van 10 motoren. Zijn er meer dan 10 motoren? Verdeel het in twee of meerdere groepen met ook meerdere voorrijders.
  • De voorrijder kijkt in de spiegel en stopt wanneer de groep uit elkaar dreigt te vallen.
  • Rij in baksteen formatie op doorgaande- en snellere wegen.

Wie rijdt er voor

Een ervaren motorrijder rijdt vooraan. Die moet de route lezen en zo snel rijden dat de groep lekker meekomt. 
Daarachter de minder ervaren rijders en al laatste de meer ervaren rijders. De laatste moet het hardst rijden om bij de groep te blijven.
De achterrijder moet eigenlijk ook de route in bezit hebben zodat de voorrijder weet dat de achterste altijd wel een groepje kan meenemen als je elkaar kwijtraakt.

Hou afstand

Hou voldoende afstand, zeker van de voorrijder. Hij/zijn kan immers ineens beslissen om af te slaan. Als je dat niet op tijd in de gaten hebt dan kan het behoorlijk misgaan. Sowieso wordt er in groepen veel te dicht op elkaar gereden.  Dat is natuurlijk bepaald omdat je elkaar wel vertrouwd.

Motor-in-bocht600-400

Bochten rijden

Niet iedereen is even bedreven in de bochten. Respecteer elkaar daarin.  Je hoeft je beslist niet minder te voelen. We zijn allemaal zo begonnen. Laat de ander eventueel voorgaan (geef een handbeweging) als je merkt dat er eentje vaak op je achterwiel zit. Niet de achterrijder natuurlijk!

Als je elkaar kwijt raakt

is het goed om van te voren af te spreken hoe dan te handelen.
Eén manier is om de dan laatste rijder te laten stoppen bij de eerst volgende afslag naar links of rechts.
Dat herhaalt zich net zo lang totdat de 1e rijder ook moet wachten.
De kwijtraker sluit weer aan bij de voorlaatste tot de volgende afslag enz.

Stoppen

Hou rekening met andere weggebruikers

Als je ergens stopt hou dan rekening met je mede-weggebruikers. Parkeer zodanig dat je een ander niet tot last bent. Stop bij een parkeerplaats. 
Als je met veel bij een tankstation bent kunnen automobilisten dan ook nog tanken nadat jullie klaar zijn?

Motorrijden-in-groepsverband.pdf |kennisbank |nextmotorreizen.nlDownload dit artikel