Je motor aan de acculader. Do's en Dont's

Heb jij je motor de gehele winter aan de acculader staan?

Een acculader ontlaad en laad de accu van je motor, goed idee toch. Is dat wel waar?
Of je nu wel of niet de accu uit je motor hebt gehaald (laten zitten als je er ook alarm op hebt) het is geen goed idee om die acculader constant aan je motor te laten zitten.
Want ontladen en laden geeft uiteindelijk een slechte accu. Als je er normaal mee zou rijden dan krijg je na een paar jaar ook een accu met te weinig vermogen. Als de acculader de gehele winter aan de motor hangt versnel je het verouderings proces.

Beter is om de acculader één dag per maand op het stroomnet aan te sluiten.
Je bespaart echt op je accu en op je stroomrekening. Een acculader gebruikt ook stroom als die niet bezig is met laden en ontladen.

Een moderne accu kun je niet meer bijvullen en bij doorladen kan die gaan koken en verdampt er toch vocht. 
Een hete accu kan je bedrading doen smelten met alle nare gevolgen van dien. Daar kom je dan pas achter als je er weer mee wilt gaan rijden.
Ook een bijvulaccu is ontladen en opladen de gehele winter niet zo'n geweldig idee om dezelfde reden als hierboven.

De moderne druppelladers zijn beter in staat om niet de accu te overladen. Bij een druppellader kun je wel de motor de gehele winter aan de druppellader zetten. Na het opladen schakelen die over op onderhoudsstand, met laagspanning  zonder de accu te overladen. 
Toch hou ik het liever zelf in de gaten en zet mijn druppellader slechts één keer per maand op het stroomnet. Scheelt tocht kosten.

Bij het laden van een accu worden er nog altijd klassieke fouten gemaakt:
Een vaak gemaakte fout: de ingebouwde accu staat aan de lader en even de motor op contact zetten. Kijken of alles nog werkt, zelfs even de motor starten. Niet doen dus! Je bent niet de eerste die een nieuw ontstekingskastje of motormanagementsysteem moet laten monteren. De piekspanning uit de lader is doorgeslagen. Dus eerst de lader afkoppelen en dan pas het contact inschakelen!

Als je de accu eruit hebt gehaald en weer monteert, zet je natuurlijk eerst de pluspool vast en dan pas de minpool. Uithalen andersom. De accupolen smeer je in met vaseline nadat de kabels zijn aangesloten! Zorg dat kabelaansluiting en polen goed schoon zijn als je deze vastzet. Dan krijg je het beste elektrische contact.
Zet de uitgemonteerde accu op een koele plek, zeker niet laten bevriezen. Te warm opslaan dan ontlaad de accu sneller.