Motorreis in de planning: wat moet je verzekeren?

Voor ons motorliefhebbers is er maar één ultieme vakantie: eropuit met de motor. Dat gevoel van vrijheid is met niets te vergelijken. In eigen land, en als het even kan ook over de grens. De motor is in uitstekende staat, onze conditie ook, we kiezen een bestemming en: toeren maar. Er is echter één ding waar we voor onze motorvakantie bijtijds aan moeten denken: de verzekering. Zijn de regels voor het verzekeren van onze motor in eigen land hetzelfde als voor motorreizen over de grens? Tijd om dat eens uit te zoeken.

Je motorreis verzekeren in Nederland en Europa

Op vakantie ga je helemaal los en rijd je meer kilometers dan normaal. In een aantal landen nemen ze het niet zo nauw met de verkeersregels. Verkeerssituaties zijn soms behoorlijk chaotisch. De kans op ongevallen en schade aan je motor is daarom groter dan in Nederland. Het is dus verstandig om goed verzekerd te zijn.

Je verzekering is erop gebaseerd dat je vooral in Nederland rijdt. Maar ook in Europa is je verzekering gewoon geldig, met dezelfde dekkingsvoorwaarden. Bij een ongeval heb je altijd recht op hulp, ook als je alleen een WA-verzekering hebt. Bij pech met je motor heb je vanuit de standaardverzekering geen dekking, ook niet buiten Nederland. Sluit een aanvullende module pechhulp af, of kies voor ANWB of Routemobiel.

Welke verzekeringen heb je nog meer nodig?

Naast je reguliere motorverzekering is een reisverzekering verstandig. Je zorgverzekering biedt dekking in het buitenland, maar niet in elke situatie wordt aanvullende hulp (volledig) vergoed. Goed dus om je even in je zorgpolis te verdiepen. Je kunt tekorten in de dekking van je zorgverzekering aanvullen met een reisverzekering. Na een ongeval moet je misschien langer verblijven en maak je extra kosten. Ook voor het verzekeren van je bagage en een eventuele repatriëring naar huis is een reisverzekering noodzakelijk.

Je motorvakantie buiten Europa verzekeren

Buiten Europa kunnen er beperkingen zijn, of is je verzekering zelfs helemaal niet geldig. Op de groene kaart staat vermeld voor welke landen je verzekering geldt. Ben je niet verzekerd voor de landen waar je naar toe wilt? Neem dan contact op met je verzekeraar en vraag naar alternatieven of aanvullingen.

Neem je groene kaart sowieso altijd mee, want hier staan alle belangrijke gegevens en alarmnummers op, in geval van nood.

Goed voorbereid, goed verzekerd?

Dan tot slot: een veilige reis en geniet ervan!